Pieni unelma keskellä Pirkanmaan peltoja

Tidaholms Gård on ristitty keväällä 2012 Rautatammelana tunnetun vanhan perintökartanon yhteyteen. Nimikkokartano ja sen tilukset sijaitsevat kauniilla maaseudulla pirkanmaalaisessa pikkukylässä, jonka elinkeinorakenne pohjautuu ensisijaisesti alkutuotantoon. Rautatammelakin oli aikoinaan maalaisidyllinen navettatila, jossa vastuu lypsykarjasta siirtyi aina sukupolvelta toiselle.

Viimeisinä vuosinaan tila kohtasi kuitenkin suuria taloudellisia vaikeuksia. Kun lypsykarjasta huolehtiminen ei enää ollut taloudellisesti kannattavaa, suku päätti luopua lehmistä ja tilasta. Ostajaksi päätyi nuori hevosalan yrittäjä. Näin, niemenkärkeen, perisuomalaisen idyllin syleilyyn ja viereisen tilan maisemointilehmien rinnalle nousi tunnelmallinen ja viipyilevä maalaistalli. Vaikka tilan nimi muuttui ruotsalaiseksi Tidaholms Gårdiksi, vanhan kansan puheessa niemenkärjessä sijaitsevaa kartanotilaa puhutellaan vielä Rautatammelana. Ethän siis hämmenny, kun Tidaholms Gårdiin tietä kysyessäsi saat vastaukseksi hämmentyneitä katseita ja olankohautuksia.

Hiljainen kylä ja tyhjät tiet

Tidaholms Gård sijaitsee Pirkanmaalla, noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Tampereelta. Hevostilan kotiseutu on varsin harvaan asuttua, etäisyydet ovat pitkiä, eikä julkista liikennettä ole nimeksikään. Kylän keskustan läpi kulkee reittilinja-autovuoroja useasti päivässä, mutta varsinaista seutujoukkoliikennettä ei alueella kulje. Näin myöskään Tidaholms Gårdin niemenkärkeen ei pääse joukkoliikenteen keinoin. Kesäisin luonnonhelmaiset sivukylät saattavat houkutella muutamia matkailijoita ja mökkeilijöitä. Varsinaista ruuhkaa ei kuitenkaan tarvitse pelätä kyläraitilla edes lomakuukausina, elleivät punaisten torppien asukkaat satu lähtemään traktoreillaan kyläkaupalle samaan aikaan. Joidenkin mielestä kylässä ei ole juuri nähtävää, mutta hevoskasvatukselle tämä pieni ja puutteellinen maalaiskylä tarjoaa mielettömät resurssit. Omaa lääniä piisaa, eivätkä sopuisat naapurit valita, vaikka heidän pellonpiennartaan koristaisivatkin kavionjäljet.

Niemenkärjessä, päättyvän tien päässä kohoaa kellertävä maalaiskartano sekä kaksi tallirakennusta. Tidaholms Gårdin tallimiljöötä rajaavat maalaukselliset peltokumpareet ja perisuomalainen järvimaisema. Maastoreitit aukeavat jo ennen kuin tallipiha on ehtinyt hämärtyä horisonttiin, sillä pihaan vievä päätie haarautuu pian useiksi pienemmiksi teiksi. Tontin läntisenä rajakohtana voidaan pitää tiheää havumetsää, jonka siimeksessä kulkee useita kapeita maastopolkuja. Metsän reunalla ja pellon laidalla on suurehko harjoituskäyttöön tarkoitettu maastoesterata, jota on viime vuosina laajennettu ja paranneltu ahkerasti. Radan viereinen pelto on rajattu kesälaidunkäyttöön.

           

Punamaalitallien suojassa

Tidaholms Gårdissa on kaksi tallirakennusta, joista käytetään nimiä päätalli ja vanha talli. Kilpailu- ja jalostusikäiset ponit sukupuoleen katsomatta majoittuvat varsin hulppeassa päätallissa. Talli kylpee valossa ja on leveiden käytäviensä sekä fiksun pohjaratkaisunsa puolesta turvallinen sekä poneille että työntekijöille. Tummiksi käsiteltyjen tammisten karsinaovien takaa paljastuvat tilavat karsinat, joiden ikkunoista on näkymä joko järvelle, kauempana siintäville pelloille tai tallipihalle. Päätallin varusteluihin lukeutuvat vesikarsinat ja käytävällä sijaitseva vesipiste, rehuvarasto sekä varustehuone. Työntekijöiden yhteiset oleskelutilat sijaitsevat aivan pääsisäänkäynnin edustalla.

Vanha talli puolestaan on tarkoitettu tallin nuorisolle, tiineenä oleville tammoille sekä eläkeponeille. Vanha talli on rakennettu entiseen navettarakennukseen, jossa rosoiset seinäpaneelit ja alkuperäinen punatiiliseinä luovat aitoa maalaistunnelmaa. Tallin pohjoispäädyn leveisiin navettakarsinoihin on sijoitettu varsomiskarsinoita ja pesupiste. Tallin pohjoispäädyssä on myös solariumpiste omalla sisäänkäynnillä. Normaalit karsinat on rakennettu tallin uudistettuun osaan, joka on pohjoispäätyä valoisampi ja käytäviltään leveämpi. Jokaisessa karsinassa on kaura- ja vesiastiat sekä suolakivi. Talliin on myös rakennettu tilava satulahuone.

           

Kavion painaumia uralla

Aivan tallirakennusten vieressä sijaitsee Tidaholms Gårdin korkeatasoinen ratsastusmaneesi. Kolmella eri sisäänkäynnillä varustetun rakennuksen yläkerrassa sijaitsevat suurilla näköalaikkunoilla reunustettu katsomo, ravintola, tallitoimisto ja neuvottelutilat. Rakennus soveltuu erinomaisesti kouluratsastuskäyttöön kiinteiden peilien ja kouluratsastuskirjaimien ansiosta. Korkeatasoinen estekalustovarasto rakennettiin istumakatsomon alle.

Kaksi valkoisella metalliputkella aidattua ja valaistua ratsastuskenttää ovat aivan maneesin läheisyydessä. Isompi pääkenttä sijaitsee maneesin vieressä ja on kokonsa puolesta yhtä iso kuin maneesikin. Hyvän pohjan ja päivittäisen lanaushuollon ansiosta kenttä pysyy korkeatasoisena säässä kuin säässä. Pääkenttä on Tidaholms Gårdin ensisijainen kilpailukenttä, jota käytetään arkisin pääasiasiassa esteratastusharjoitteluun reilun kokonsa puolesta. Kentän ympärille on sijoitettu satunnaisia penkkejä. Maneesin seinustalla olevalta katsomokorokkeelta on helppo seurata kentän tapahtumia. Kouluratsastukseen pääsijaisesti suunniteltu kakkoskenttä on pääkenttää pienempi. Siinä on kuitenkin reilusti tilaa useammalle treenaajalle, ja kenttä voidaan rajata väliaidoilla kahteen eri osaan.

           

Laidunhevosia perinnemaisemassa

Tidaholms Gårdin tallipiha on reunustettu useilla putkiaidatuilla tarhoilla. Suuren tarhamäärän sekä tarhojen ison koon ansiosta poneja voidaan tarhata pienissä tai isoissakin ryhmissä, mutta myös yksin tai pareittain. Keskimäärin ponit tarhataan 2–4 hevosen ryhmissä.

Puolet Tidaholms Gårdin tarhoista on hiekkapohjaisia, puolet taas nurmitarhoja. Kaikkein ruuhkaisimmalla alueella lähimpänä tallipihaa ovat tammatarhat. Sen sijaan oritarhat sekä tamma- ja varsakäyttöön rajatut tarha-alueet on sijoitettu kauemmas liikutusalueista. Oriit tarhataan viistosti maneesin taakse siten, että maneesin ja isojen tarhojen väliin jää pieni kaistale voikukkapeltoa. Tamma- ja varsatarhat sijaitsevat kakkostallin tuntumassa, lähellä rantaviivaa ja niemilaidunta. Tidaholms Gårdissa käytetään kokopäivätarhausta.

Kesäaikana ponit laiduntavat kokopäiväisesti sähkölangalla lohkotuilla laidunpelloilla. Laidunalueita on kolme, joista tallialuetta lähimpänä on niin kutsuttu niemilaidun. Se sijaitsee aivan niemenkärjessä, rantaviivan tuntumassa ja ulottuu melkein Tidaholms Gårdin omistajan asuintalon ydinpihaan. Niemilaidun on tammojen ja varsojen käytössä, ja on ainoa Tidaholms Gårdin tiluksiin kuuluva laidunlohko. Muut laidunlohkot sijaitsevat itse asiassa naapurin navettatilan mailla, mutta talli on vuokrannut ne laidunkäyttöönsä. Keskimmäinen peltolaidun on niin ikään tammoille tarkoitettu. Kauimmaisella laidunlohkolla laiduntavat oriit. Kaikilla laidunalueilla on myös omaa metsäkaistaletta, jossa poneilla on mahdollisuus oleilla varjossa suojassa auringon paahteelta.

© Tidaholms Gård 2012–2021       Ulkoasun taustakuva © J. Toffi       Virtuaalitalli      A SIM-game stable